Μέλι και πικραμύγδαλο

Στην πίσω αυλή του μικρού σπιτιού μια αμυγδαλιά τινάζει με αυταρέσκεια τα άνθη της. Τα σκορπίζει στον άνεμο. Ο άνεμος φυσά δυνατά σήμερα. Είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της κι όλο τη σριφογυρίζει σκορπίζοντας παντού τα υπέροχα πανέμορφα άνθη της.

Κατ’αυτόν τον τρόπο ο άνεμος εκφράζει στην αμυγδαλιά τον έρωτά του γι’αυτήν. Τα άνθη που είναι πεσμένα κάτω, φτιάχνουν ένα χαλί σπάνιας ομορφιάς.

Το κοιτάζεις και δε θέλεις να πατήσεις επάνω στα ροζ λουλούδια.

Φοβάσαι μήπως και τα τραυματίσεις και πληγώσεις την ευαίσθητη καρδιά της αμυγδαλιάς. Κάτω από την πανέμορφη αμυγδαλιά είναι ένα μικρό ξύλινο παγκάκι.

Στο παγκάκι κάθεται μία νεαρή γυναίκα με κατάλευκο δέρμα, μαύρα κοντά μαλλιά και γκριζοπράσινα μάτια. Δίπλα της, κάθονται δυο μικρά παιδιά. Ένα τετράχρονο κατάξανθο κοριτσάκι με λαδιά μάτια κι ένα εξάχρονο κορίτσι με μαύρα μαλλιά, μελαχρινό δέρμα και καστανά μάτια.

Κάθονται κι οι τρεις τους στο παγκάκι βυθισμένες στις σκέψεις τους. Κάποια στιγμή, η νεαρή γυναίκα αρχίζει να κλαίει με δυνατούς λυγμούς και να λέει με πόνο: << Θεέ μου δεν αντέχω άλλο! Δεν αντέχω άλλο! >>. << Μανούλα μου τι έχεις; Γιατί κλαις; Έκανα κάτι εγώ και σε στεναχώρησα; >> ρωτά με φόβο και θλίψη στα μάτια το μεγάλο κορίτσι. << Όχι παιδί μου. Εσύ δεν έκανες τίποτα. Είμαι πολύ κουρασμένη. Γι’αυτό κλαίω >> απαντά η γυναίκα και συνεχίζει να κλαίει με λυγμούς. << Μήπως μανούλα έκανα κάτι εγώ; >> ρωτά με αγωνία το μικρότερο κορίτσι, αγγίζοντας τη μάνα τους στα χέρια. << Αφήστε με ήσυχη! Σας παρακαλώ! Είμαι πολύ κουρασμένη… Πηγαίνετε να παίξετε… >> λέει η νεαρή γυναίκα.

Το μεγαλύτερο κορίτσι κατεβαίνει από το παγκάκι και τραβά από το χέρι τη μικρή αδελφή της λέγοντάς της: << Έλα, πάμε να παίξουμε! Θα σου δείξω ένα καινούριο παιχνίδι που έμαθα! Έλα, πάμε! >>.

Η μεγάλη αδελφή κρατά από το χέρι τη μικρή και προχωράνε στην άλλη άκρη της αυλής. Εκεί έχουν τα παιχνίδια τους κι όταν θέλουν παίζουν με αυτά.

Μετά, βάζει το χέρι της στην τσέπη του φουστανιού της και παίρνει δύο πικραμύγδαλα. Γυροφέρνει το ένα στο στόμα της και το μασουλά με ευχαρίστηση. Ύστερα, δίνει το άλλο στη μικρή αδελφή της για να το φάει. << Δεν μου αρέσει καθόλου. Είναι πικρό >> λέει η μικρότερη αδελφή. << Έλα, πάμε μέσα στο σπίτι να σου δώσω να φας μία κουταλιά μέλι, για να γλυκαθείς >> λέει η μεγαλύτερη αδελφή.

Μετά, πιάνει την αδελφή της από το χέρι και προχωράνε μαζί προς το εσωτερικό του μικρού σπιτιού.

1