Το περιδέραιο

Αγόρασα από έναν πλανόδιο πωλητή ένα παράξενο περιδέραιο. Μου άρεσε τόσο πολύ!

Κάποια φίλη μου όμως βλέποντάς το, μου είπε ότι είναι κακάσχημο, απαίσιο, κακόγουστο και ότι δεν ταιριάζει επάνω μου καθόλου.

Τώρα επηρεασμένη από τα λόγια της το κρατώ στο χέρι μου. Είμαι πάνω από το καλάθι των σκουπιδιών, έτοιμη να το πετάξω να το εξαφανίσω. Όμως κάτι με σταματά. Νομίζω ότι το περιδέραιο κάτι προσπαθεί να μου πει! Ίσα που ακούγεται… Ακουμπώ το περιδέραιο στο αυτί μου για να το ακούσω…

<< Ει! Στάσου μία στιγμή, μη με πετάς! Για κοίταξέ με… Το ξέρω ότι δεν είμαι ένα περιδέραιο σαν όλα τα άλλα. Είμαι λιγάκι διαφορετικό. Είμαι πολύχρωμο με χάντρες ίσως αταίριαστες μεταξύ τους. Σε παρακαλώ ακόμα κι αν δε στολίσεις με τις χάντρες μου τον όμορφο λαιμό σου, μη με παραπετάξεις. Για πρόσεξε με λιγάκι περισσότερο… Οι χάντρες μου είναι πολύ γυαλιστερές αν κι είναι ανόμοιες μεταξύ τους.

Η προηγούμενη κυρά μου ήταν πολύ καλή και σπλαχνική. Δε με πέταξε, αλλά με μετέτρεψε σε ένα καινούριο περιδέραιο. Μου Έδωσε πάλι χρόνο να ξαναζήσω να ξαναζωντανέψω. Έχω τόσες ιστορίες να σου πω…

Να! Αυτήν τη γαλάζια χάντρα μου, την είχε φορέσει η κυρά μου όταν ήταν μικρή και πήγαινε στο… Ή μάλλον όχι. Αυτή η πράσινη είναι πιο ωραία. Τη φορούσε όταν γέννησε το… Μα σίγουρα αυτήν τη λαμπερή κατακκόκινη, τη φορούσε με αγωνία όταν ο άνδρας της…

Εξαιρετική και η λευκή. Πάντα χαμογελούσε όταν την άγγιζε απαλά με τα χέρια της. Υπέροχη και η ασημένια. Την κρατούσε στη χούφτα της μια φορά, κλαίγοντας με λυγμούς όταν…

Ω! Μα δεν μπορώ να διαλέξω και να πω ποια χάντρα μου είναι η ομορφότερη. Όλες είναι όμορφες και όλες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Τις αγαπώ όλες το ίδιο. Οι χάντρες μου είναι ποτισμένες από τον ιδρώτα και τα δάκρυα της κυράς μου. Εγώ ήμουν πάντα δίπλα της και τα θυμάμαι όλα. Ένα προς ένα. Έχω πολλές ιστορίες να σου φανερώσω τα βράδια στα όνειρά σου.

Είμαι ένα περιδέραιο πολύχρωμο, με φαινομενικά αταίριαστες χάντρες μεταξύ τους. Αλλά σφραγισμένο με αγάπη και πολλά ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και χαράς. Φόρα με. Ή αν δε θες, κρέμασέ με σε μία πρόκα στον τοίχο.

Μη με απορρίψεις. Αποδέξου με και δε θα χάσεις. Μάθε να ζεις με εμένα έτσι ανόμοιο και αταίριαστο που είμαι κι εγώ θα σου δώσω αγάπη. Ούτε και που φαντάζεσαι πόση.

Είμαι ένα περιδέραιο που ξαναγεννήθηκα από τις στάχτες μου. Μεταφέρω μέσα από τις χάντρες μου τους πόνους, τα πάθη, τις λύπες και τις χαρές της προηγούμενης κυράς μου. Γίνε εσύ τώρα η νέα μου κυρά, φορώντας με και μάθε μου την ιστορία της δικής σου ζωής.

Σε αγαπώ πολύ κυρά μου! Για κοίτα με πόσο παράξενο, αταίριαστο, αλλά και πανέμορφο είμαι! Μη μου κόψεις την κλωστή που ενώνει τις χάντρες μου γιατί θα χαθώ! Μόνο ενωμένο με όλες μαζί τις χάντρες μου μπορώ να ζω να χαίρομαι και να σε αγαπώ κυρά μου.

Ει! Κυρά μου, μπορεί να είμαι ένα μαγικό περιδέραιο, που φέρνει τύχη, αγάπη και ευτυχία. Αποδέξου με και δε θα το μετανιώσεις.

Φουουου! φυσά ο άνεμος, με κουνά πέρα δώθε και μαζί του αρπάζει τις σκέψεις μου και τις σκορπά στα πέρατα του σύμπαντος…

Είμαι ένα περιδέραιο παράξενο. Κρύβω πολλά όμορφα μυστικά μέσα στην κάθε μία από τις χάντρες μου… >>

Αυτά μου ψιθύρισε το περιδέραιο.

Το πιάνω με τα δύο χέρια μου και συγκινημένη το φορώ στο λαιμό μου, λέγοντάς του ένα ευχαριστώ από την καρδιά μου.